Čokoladni piškoti / Chocolate cookies

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English

mg_5693-scaled1000
Nisem imela nekega posebnega razloga, da sem spekla te piškote, niti vseh sestavin, oz. vsaj ne dovolj. Pa sem jih spekla vseeno. V originalnem receptu so navedene še čokoladne kapljice, oz. koščki čokolade, kar jih jaz seveda nisem imela več, zato sem preprosto dodala malo več oreščkov. Čokolado sem napraskala, kar sem je imela, to pomeni tudi Gorenjko z okusom maline in črno belo Milko, ostalo pa kar neko hoferjevo mlečno čokolado. Nisem imela 2 veliki jajci, zato sem dala 3 majhna. Skratka, mislim da razumete kam grem s tem, recept sem si pač  prilagodila na svoje sestavine. Pa so iz vsega tega, vseeno nastali precej dobri piškoti. If I may say so:)

Odzivi na kekse so bili različni, večini so bili dobri, so pa bili tudi komentarji, da so malo preveč sladki, tako da si sladkor prilagodite lastnemu okusu. In čeprav sem čokolado z okusom maline dala res v najmanjši meri, se je ta malina okusila na koncu piškota, in tako zaključila okus čokoladnega piškota s hrustljavimi oreščki. Njam.

Glasbena podlaga:  Nothing Is Wrong

Čokoladni piškoti
280 g čokolade(najboljša temna, vendar velja katera koli druga)
220 g moke
35 g kakava v prahu
1 1/4 čajna žlička sode bikarbone
1/4 čajne žličke soli
230 g masla (na sobni temperaturi)
110 g rjavega sladkorja
100 g belega sladkorja
3 srednje velika jajca (ali 2 veliki jajci)
1 1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
150 g nasekljanih orehov in pekanov (lahko kateri koli orešček)

Segrejte pečico na 180°C /350°F. Obložite vsaj 4 pekače s peki papirjem. Ko se pečejo prvi piškoti, lahko pripravite ostala dva pekača in menjavate,  dokler vam ne zmanjka mase.
Nad soparo raztopite čokolado in dajte na stran, da se ohladi.
V novi posodi zmešajte skupaj moko, kakav, sodo in sol, ter postavite na stran.
V posodi za miksanje miksajte maslo in sladkor, dokler masa ne postane rahlo penasta(3-5 min).
V maso vlijte stopljeno čokolado in dobro premešajte.
Jajca dodajajte vsako posebej, nato dodajte še vaniljo.  Postopoma dodajajte moko, med tem ves čas mešajte. Ročno nato vmešajte še oreščke (in koščke čokolade, če jih imate).
Maso dajte za pol ure v hladilnik, da se malo strdi, saj tako lahko lažje oblikujemo.
Iz mase oblikujete kroglice (2-3 cm premera) in med njimi pustite nekaj prostora, saj se med pečenjem kar razlezejo.
Pecite 15 min, (ko jih daste ven, morajo biti mehki na dotik). Počakajte 1 min, nato jih odstranite iz peki papirja. Pekač in papir  lahko tako uporabite za naslednjo rundo pečenja.

mg_5699-scaled1000
mg_5705-scaled1000

Chocolate Cookies
I had no particular reason to bake these, nor did I have all the right ingredients. But I bake them anyways. And you know what, they still turned out really good. 

Ingredients: (recipe adopted from here)
(280 grams) semi sweet chocolate, chopped (or 1 1/2 cups semi sweet chocolate chips)
1 2/3 cup (220 grams) all purpose flour
1 1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup (226 grams) unsalted butter, room temperature
1/2 cup (110 grams) dark brown sugar (I used regular brown)
1/2 cup (100 grams) white granulated sugar
2 large eggs(or 3 medium ones)
1 1/4 teaspoons pure vanilla extract
1 1/2 cup (150 grams) walnuts or pecans, chopped
and 3/4 cup (125 grams) semi sweet chocolate chips (I didn`t have them, so I omitted them)

Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place one oven rack in the top third of the oven, and one oven rack in the bottom third of the oven. Line two baking sheets with parchment paper. Melt the the chocolate in a stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and set aside to cool to room temperature.
In a separate bowl, whisk together the flour, cocoa powder, baking soda, and salt.In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugars until light and fluffy (3-5 minutes). Scrape down the sides of the bowl. Add the melted chocolate and beat until well incorporated. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Then beat in the vanilla extract. Add the flour in stages, mixing until incorporated. Fold in the the chocolate chips( if you have them) and nuts.
Form dough into balls, in to 3 cm diameter cookie. Bake the cookies for about 15 minutes, rotating the baking sheets halfway through the baking time. The cookies are done when they are just barely set in the center. They should still be soft. Remove from oven and let the cookies cool a few minutes on the baking sheet before transferring them to a wire rack to cool.