Ovseni kosmiči z banano in jabolkom / Oatmeal with bananas and apples

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English
mg_5857-001-scaled1000

Ta vikend je bil zabaven.
Prvič sem se namreč udeležila tekmovanja gradovi kralja Matjaža, ki se vsako leto odvija v Črni na Koroškem. Ne mislim kaj dosti govoriti o tem, saj je celoten dan lepo povzela Petra, tako da če vas zanima, kako smo se odrezali, le hitro na njen blog, če pa vas zanima, kaj bi bil najbolj primeren zajtrk (razen ajdovih žgancev z ocvirki, seveda) za takšno dogodivščino, pa le ostanite na tej strani 🙂

Ovseni kosmiči so lahko precej zanimiva zadeva, je pa res, da se mi velikokrat ne da razmišljati kako bi jih popestrila, zato jih ponavadi zalijem z mlekom in pojem. Do danes! Danes imam čas, voljo in skoraj vse sestavine:) Recept sem si sposodila na tem blogu, vzela pa sem si pravico, da ga rahlo prikrojim po svojem okusu, kot vedno. Končni rezultat je zadovoljil celo mojo sestro, ki je moj največji kritik, tako da lahko rečem, da je vredno vložiti tistih 10 min več za pripravo tega okusnega in relativno zdravega zajtrka.

Glasbena podlaga: Oceans

Ovseni kosmiči z jabolko in  karamelizirano banano
Sestavine: (za 2 osebi)
1 kavna skodelica ovsenih kosmičev
1 1/2 kavne skodelice mleka
1/2 kavne skodelice smetane za stepanje*
ščepec soli
1/2 čajne žličke vanilije
1/2 žlice meda
1/2 čajne žličke cimeta
ščepec muškatnega oreščka
2 mali jabolki(ali eno veliko)
1 banana
sladkor za posip

V posodi zmešajte ovsene kosmiče, mleko, smetano in sol. Zavrite, nato kuhajte 5-8 min, da se kosmiči omehčajo, mleko in smetana pa nastaneta lepo kremasta.
Odstavite in dodajte vanilijo in med, dajte nazaj na ogenj in kuhajte še kakšno minuto ali dve.
V tem času naribajte jabolki in potrosite s cimetom in muškatnim oreščkom.
Z jabolki naredite prvo plast v modelčku, prelijte s ovsenimi kosmiči, na vrh položite narezano banano, potresite s sladkorjem in skaramelizirajte (lahko date v pečico pod gril, ali s posebnim gorilnikom).

*Smetano lahko izpustite, in date samo mleko. Če nimate mleka, lahko uporabite samo vodo.

Oatmeal with apples and torched banana
Do you find yourself sometimes bored when it comes to oatmeals. I know I do, I usually just pour milk over them and eat them plain. Until today!A while back I saw this recipe, and I thought, bingo! So today I tried it out, with just a few adjustments. I also added apples, and it turned out great, even my sister, who is my biggest critic, loved it. So invest that 10 min more in your breakfast, it`s well worth it:)

Ingredients: (for 2)
1 coffe cup oats
1 1/2 coffe cup milk
1/2 coffe cup whiping cream
pinch of salt
1/2 tsp vanilla
1/2 tbsp honey
1/2 tsp cinnamon
pinch of nutmeg
2 little apples (or one larger one)
1 banana
sugar for caramelization

Add the the milk and cream to a medium saucepan. Stir in the oats along with a pinch of salt, and bring to boil. Cook the oats for about 5-8 minutes, stirring occasionally as needed, until creamy.
Stir in the vanilla extract, along with the honey. Cook for another minute or two. Meanwhile grate the apples and add cinnamon and nutmeg to them.
Make the first layer out of the apples, the second layer with the creamy oats, top it with the banana, sprinkle it with sugar and torche it (or broil it in in the oven).

Makes for one yummy and simple breakfast, don’t you think? 😉