Jabolčna pita s prelivom / Apple pie with a dressing

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English

Doma živim na kmetiji, kar ima svoje prednosti, kot tudi svoje slabosti. Ena izmed prednosti je zagotovo to, da imam skoraj vse leto na razpolago domača, bio jabolka. Seveda ne izgledajo tako lepo kot v trgovini, so pa zato mnogo okusnejša in zdrava. Jabolka pri nas najpogosteje pristanejo v jabolčnem štrudlu, za katerega je strokovnjak sestra, jabolčnem kompotu, katerega dela moja mama, ali pa v jabolčni piti, za katero sem (samooklicani) strokovnjak jaz. Ker me je sestra prosila naj nekaj spečem in ker se mi je zahotelo nekaj jabolčnega, sem se seveda lotila pite, sem pa ji dodala nekaj ‘za povrh’. To skrivnost sem slišala od prijateljice, že lep čas nazaj, pa nekako nikoli nisem utegnila preizkusiti. Zadeva je namreč sila preprosta in res ne vem čemu sem potrebovala toliko časa. Kakorkoli, danes sem ga imela, kot tudi sestavine, zato je nastala, oz. sta nastali dve jabolčni piti s prelivom iz beljakov, kisle smetane in rumenjakov. Preliv je kot nekakšen mousse na vrhu in kar je najboljše, zadrži vso vlago in sočnost jabolk med samo peko. Dve piti sem naredila iz dveh razlogov. Prvič zato, ker sem imela testa za dva pekača (bolj ali manj) in pa drugič, ker se mi je v piti zahotelo rozin, sestra pa rozin ne je. Tako je odločitev padla, zadovoljni smo bili vsi 🙂

Recept za to testo uporabljam bolj ali manj vedno, ko pečem pite. Je sila preprost, vzame zelo malo časa in vsebuje res malo sestavin. V bistvu je celoten recept sestavljen iz takšnih sestavin, ki jih imamo ponavadi doma. Tako da je vsakršen izgovor, da ne naredimo te pite, odveč.

 

Glasbena podlaga: You Will Never Know

Jabolčna pita s prelivom
Testo
190 g moke
100 g masla (mrzlega in narezanega na kocke)
3 čajne žličke sladkorja
ščepec soli
3 žlice ledeno mrzle vode( oz. več, po potrebi)

Moko, maslo, sladkor in sol dajte v multipraktik* in mešajte približno 10 s, oz. dokler masa ni grudasta. Čez odprtino nato dodajate ledeno mrzlo vodo, žlico za žlico, dokler se ne naredi kepa testa. Testo vzemite ven iz naprave, pokrijte s plastično folijo in rahlo sploščite Postavite v hladilnik vsaj za pol ure. Dobro namastite in pomokajte pekač. (jaz sem uporabljala dva pekača za pito, premera 28 cm)
Na pomokani površini razvaljajte testo in ga dajte v dobro pomaščen pekač. Preluknjate podenj s vilicami da se testo ne dviguje med peko. (v samo testo lahko položite tudi peki papir, v katerega daste surov riž ali fižol, ki služi kot utež in preprečuje, da bi se testo med peko dvigovalo in krčilo, Za sliko klikni tukaj).
Pecite 20 min, na 180 °C, ravno toliko da malo porjavi. Vzemite iz pečice in nadevajte s pripravljeno maso (jabolka in preliv), nato pecite še 30 min. Če mase, s katero polnite pito ni potrebno peči, samo testo za pito pecite 35-40 min. (mogoče malo manj, odvisno od pečice).
* Če nimate multipraktika, lahko maslo vmešate v suhe sestavine z vilico ali s tlačilko za krompir, izogibajte pa se vmešavanja z rokami, saj je naš cilj, da se nam maslo čim manj stopi, roke pa so v osnovi tople. Vidni koščki masla so zato dobrodošli pri tej vrsti testa.

Jabolčni nadev 
(sestavine za 2 piti)
12 majhnih jabolk (olupljenih in naribanih)
2 žlici cimeta
1 čž muškatnega oreščka
1 žlica ruma
lupina 2 limon
3 žlice rjavega sladkorja (oz. po okusu)
pest rozin

Vse sestavine zmešajte in razdelite med dve piti.

Preliv (sestavine za 2 piti)
2 lončka kisle smetane(360 g)
4 rumenjaki
4 beljaki
2 žlici sladkorja

Naredite sneg iz beljakov in sladkorja in na rahlo vmešajte v mešanico iz kisle smetane in rumenjakov. Prelijte po jabolkih. Pecite 30 min na 180 °C, oz. dokler masa ne dobi rahlo rjavkaste barve.

Apple pie with a dressing
I live on a farm, which has its advatages and its disadventages. One of the advantages is that we have apples all through out the year. The maybe don`t look as pretty, but they are much healthier and they sure taste amazing. We have three most frequently ways to use these apples. One is an apple strudl, which my sister makes, one is an apple compot, which my mother makes, and I make apple pies. I love apple pies and this time I made a little change to it. I toped it with a dressing from eggwhites, eggyolks and sour cream. It was a recipe I got from a friend a long time a go and have just now used it. Shame on me. But anyways, It was so good, and light, I do recomend it, but then again I recommend averything I post her, It`s after all why I post it, because it njam and most of the time very easy 🙂

Pie crust (recipe from here)
1 1/2 cups all purpose flour
6 tablespoons (3/4 stick) unsalted butter (chilled and cut into pieces)
3 teaspoons sugar
pinchof salt
3 tablespoons (or more) ice water

Combine the flour, sugar, slat and butter in a processor. Using on/off turns, process until mixture resembles coarse crumbs. Drizzle 2 tablespoons ice water over mixture. Process just until moist clumps form, adding more water by teaspoonfuls if mixture is dry. Gather the dough into a ball. Flatten into a disk. Wrap dough in plastic and refrigerate for 30 minutes. (Can be prepared 1 day ahead. Keep refrigerated.)
Preheat the oven to 350°F /180 °C. Roll out the dough on a floured surface to 13-inch round. Transfer to 11-inch-diameter pie dish. Punch some holes to the bottom with a fork and bake for 25 min, or until lightly golden. Put it out of the oven and fill it wit the filling (apples and the dressing) then bake for another 30 min.

* with this dough I was abble to fill two pie dishes, but I rolled it really thinly, next time I will add half of the recipe and it should be just enough, with no leftovers.

Apple filling (for 2 pies, if making one just half the recipe) 12 small apples
2 tbsp cinnamon
1 tsp nutmeg
1 tbsp rum
zest of 2 lemons
3 tbsp brown sugar (or more, to taste)
1/2 cup of raisins

Combine all the ingredients and devide the mixture in the half baked pie crusts.

Dressing (for 2 pies, if making one just half the recipe)
about 2 cups of sour cream
4 eggyolks
2 eggwhites
2 tbsp of sugar

Mix the ehggwhites and the sugar to stiffpeaks. Fold them in to the mixture of eggyolks and sour cream.
Pour it over the apples. Bake for 30 min, at 350 °F /180 °C, or until the dressing gets a golden color.

Advertisements