Mangova krema / Mango curd

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English
_MG_7583

Za danes sem vam obljubljala torto Pavlovo, pa nekako ni bilo časa, niti priložnosti za njo, še posebej zato, ker ta teden praznujeta rojstni dan dve zelo pomembni osebi. Včeraj je 76 let dopolnila moja oma, danes pa rojstni dan praznuje moj fant. In ker imata oba rada sladko (na srečo), sem jima naredila torti. Ker sem bila časovno omejena, sem obema naredila zelo podobni torti. Biskvit sem naredila enaki kot ga naredim vedno, s kremo pa sem hotela malo eksperimentirati. Ker vsi v moji družini obožujejo sadne torte, sem namesto standardnega narezanega sadja naredila kremo iz sadja. Vzame malo več časa, saj  so v kremi rumenjaki in je zato potrebno kremo malo kuhati, je pa končni rezultat vsestranska krema, ki jo lahko damo na sladoled, zraven kolačev, lahko jo jemo kar samo, saj je res dobra. Omo sem s torto že presenetila,  danes pride na vrsto še Rok.
Vse najboljše Rok, rada te imam.

Glasbena podlaga: Love and feeling
Kako razrezati mango

Mangova krema
(ideja za kremo od tu)
2 zrela manga
3 rumenjaki
ščepec soli
60 g masla (narezanega na kocke)
3 žlice sladkorja
sok ene limone (lahko tudi limeta)

Mango narežite na kocke in ga dajte v multipraktik, dodajte še sok ene limone, sladkor in sol, zmiksajte. Na koncu dodajte še rumenjake in miksajte še 15 s.  Posodo s kremo postavite na posodo z vrelo vodo in mešajte vsaj 10 min. (če imate termometer naj bo tem. okoli 77°C). Kremo precedite in počasi dodajajte maslo. premešajte in postavite v hladilnik čez noč. (meni se je mudilo, zato sem kremo za 15 min postavila v zamrzovalnik, da se je malo strdila)
_MG_7591

Mango curd
I made two cake this week, one for my grandmother, who turned 76 yesterday and one for my boyfriend, he has his birthday today (happy birthday Rok, you mean the world to me*). Thankfully they both like fruit cakes so the decision was not hard. I did play around with the cream though. I`ve been meaning to try mango curd for a long time, and now was the perfect opportunity. This cream is also versatile, you can use it in yogurts, on biscuits, or eat it just as it is.

Recipe for the curd (idea from here)
2 ripe mangoes
juice of 1 lemon (or lime)
3 tablespoons of sugar
1/4 cup of butter (cut in cubes)
pinch of salt

Puree the mango chunks with the lemon juice, sugar and salt, add the yolks and mix for another 15 s or so. On a double boiler cook the curd for at least 10 min, or until the temperature reaches 170°F / 77°C. Strain then add the butte piece by piece. Mix and refrigerate it over night. (I was in a hurry, so I just put it in the freezer for 15 min,until it hardened a bit).