Pirin kruh brez kvasa / Spelled bread without yeast

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English

Danes vam predstavljam recept za kruh, tako preprost za pripravo, okusen in še zdrav, da bo od sedaj naprej postal vaš najljubši kruh🙂
Ta kruh sem delal že velikokrat in nikoli me še ni razočaral.  V tej objavi pa sem naredila dve spremembi in nisem najbolj prepričana če sta mi všeč. Prva je bila sprememba moke, prej sem uporabljala polnozrnato pirino moko, tokrat pa sem (po pomoti) kupila navadno pirino moko. Kruh je zato svetlejši. Druga sprememba je bila, da sem namesto pecilnega praška uporabila pecilni prašek z vinskim kamnom. Prva sprememba je imela, kot že rečeno, za posledico svetlejši kruh, prav tako sem opazila, da sem kruh morala peči dlje, kot je v receptu navedeno. Mislim da je razlog v tem, da polnozrnata moka posrka več tekočine in je zato kruh hitreje spečen (če je to sploh logično :D), tako da bom pri naslednjem hlebčku kruha zmanjšala količino radenske, saj mislim, da je ta moka ne potrebuje toliko kot polnozrnata. Nobene opazne razlike pa nisem opazila pri menjavi iz pecilnega na pecilni z vinskim kamnom. Slednji ne vsebuje fosfata in je naravnejši, pri okusu in teksturi pa ne opazim razlike, tako da uporabite, kar vam je pri roki😉
Kruha ni potrebno gnesti, niti ni potrebno čakati da vzhaja, sestavine se preprosto zmešajo skupaj, hlebček pa je pečem v 1 uri. Kaj hočeš lepšega🙂

Glasbena podlaga: Harper Lee

Recept: 
450 g bio polnozrnate pirine moke (če uporabimo navadno moko, rahlo zmanjšamo količino vode)
2 čajni žlički pecilnega praška ali pecilnega praška z vinskim kamnom
300 ml navadnega jogurta
150 ml gazirane vode
1 čajna žlička soli
2 žlici olivnega olja

Zmešajte skupaj moko in pecilni prašek ter dodajte jogurt, razredčen z gazirano vodo, sol in olivno olje. Zmes oblikujte v  štruco. Gnetenje ni potrebno. Dajte v pekač, obložen s peki papirjem. Pecite 30 minut pri 200 stopinjah, nato znižajte temperaturo na 180 stopinj ter pecite še 20 minut, na spodnjo rešeto pa dajte posodico z vodo, da vam hlapi med peko (preden vzamete kruh iz pečice, preverite če je pečen, tako da v najširši del zapiknete nož, če pride ven suh, je kruh pečen, sicer ga pecite še dodatnih 15 min, oz. dokler ne povlečete suhega noža iz kruha). Kruh pokrijte z vlažno krpo in počakajte, da se ohladi.

Spelled bread without yeast
Not only does this bread require no kneading, no yeast, it is also done within one hour. Talk about awesome🙂 I´ve done this bread so many times before, but in this post I did some changes, though not sure if for the best. First of all I used plain spelled flour, instead of wholegrain spelled flour. The difference is visible, because this bread was white, when before it was a bit grayish. I also think that this flour does not need as much liquid as the wholegrain one, and it bakes a bit longer (this is all from my experience only). *The second difference is that I used baking powder with cream of tartar instead of just baking powder, and I have to say I didn’t notice any major difference, just that the first one is healthier. So use what you have, you could even use baking soda with cream of tartar, I don’t think it makes a big difference in the final product. Enjoy😉

Recipe:
450 g of wholegrain spelled flour
2 tsp of baking powder*
300 ml of plain yogurt
150 ml of sparkling water
1 tsp salt
2 tbsp of olive oil

Mix together the flour and the baking powder. In another bowl mix together yogurt, salt, sparkling water and olive oil, add the mixture to the flour and mix well. Form a ball and put it in pan, which you have already lined with parchment paper. Bake for 30 min on 200 °C / 392 °F , then turn the oven to 180 °C / 356 ° F, place a bowl with water on the bottom of your oven and bake for another 20 min, or until a knife inserted in the center comes out clean. Remove from the oven and cover it with a damp towel.