Bučni pire / Pumpkin puree

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English
pire
Sezona buč se je začela. Ne vem za vas, vendar jaz sem se je že veselila. Na vrtu imamo namreč veliko sort buč in komaj že čakam, da vam predstavim kakšne zanimive recepte. Vendar začeti je potrebno z osnovnim receptom in sicer z bučnim pirejem. Ta pire bom namreč potem dodajala k vsakemu receptu, zato se mi je zdelo smiselno, da vam, sicer zelo preprosti postopek, tudi  pokažem in ni ga boljšega načina kot z videom:)
To je meni najljubši način shranjevanja buč, saj mi vzame zelo malo časa, vrečke s pirejem pa lahko zamrznem in uporabljam še dolgo potem, ko buč več ne bo. Seveda to ni edini postopek, lahko npr. buče narežemo in zmrznemo kose, lahko damo celo(zrelo) bučo v klet, kjer nas lahko počaka celo zimo. Bučni pire pa je, vsaj meni, zelo praktičen, saj si v vsaki vrečki odmerim določeno količino in potem odmrznem samo količino potrebno za en recept.
Po želji lahko pireju dodate kakšne začimbe (cimet, muškatni orešček, pimet, …), čeprav se jaz temu izogibam, ker nikoli ne vem za kakšen recept ga bom potrebovala.
Naslednjič vam bom predstavila bučno sirovo pito, kar ne gre zamudit, tako da stay tuned😉

Glasbena podlaga: Ivory Road

Sestavine:
3-4 manjše buče

Pečico segrejemo na 177°C
Buče narežemo na četrtine in jim z žlico odstranimo semena(ki jih ne zavržemo, vendar operemo in posušimo). Kose položimo na pekač in pečemo 45 min do 1 ure, oz. dokler niso dovolj mehke, da jih lahko prebodemo z vilico. Odstranimo iz pečice in počakamo, da se malo ohladijo. Odstranimo lupino in zmiksamo v multipraktiku (po potrebi dodamo kakšno žlico vode). Napolnimo vrečke s pirejem in zamrznemo, oz. uporabimo za kakšen recept.
pire

Pumpkin Puree
The season of pumpkins has started and I couldn’t be more happier. I love pumpkin everything, but I have to say that in Slovenia pumpkin recipes have become popular only a few years ago, before I don´t remember eating anything that had pumpkins in it. Now it has become a trend i guess, but still you cant´t buy a pumpkin puree or pumpkin pie filling here, so i decided to make my own. I haven’t eaten a store bought puree, but I believe that a homemade beats a store bought anytime🙂 The post comes with a video version of this recipe, (well I can´t say it´s really a recipe, but more a process), so enjoy😉

Ingredients:
3-4 smaller pumpkins

Preheat your oven to 350 °F / 177 ° C.
Cut your pumpkin in quarters and deseed them with a spoon (don’t discard them, you can wash them and dry them, but don´t discard them). Place the pieces on a baking sheet and bake them for 45 min – up to 1 hour or until the pumpkin is fork-tender. Cool them a bit, then remove the skins and put the pieces in a food processor. Mix until you get a smooth puree, add a bit of water if necessary. You can use this puree in a recipe right away or freeze it.

Naslednjič na blogu / Next to come:
bučna pita