Bučna opečena krema / Pumpkin creme brulee

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English

Še ena objava izmed z bučami in da vas opozorim, prihaja še ena🙂
Vse kar tukaj naredim je v principu zelo preprosto, ker si stvari rada poenostavim. Tako je tale krema, poenostavljena do te mere, da ni nobenega predhodnega kuhanja kreme in nato še rumenjakov. Vse se enostavno zmeša v eni posodi, vlije v modelčke in speče v vodni kopeli. Res je tako preprosto. Edini del, ki vam bi lahko delal probleme je karameliziranje skorjice, saj opečena krema ali bolj poznana kot creme brule, preprosto ni creme brule če nima trde skorjice.  Saj se spomnite odlomka iz filma Amelie, ko pred sabo dobi creme brule in s takšnim užitkom udari po skorjici. Takrat sem hotela, bolj kot karkoli drugega, narediti isto. Vendar sem imela priložnost to narediti šele nekaj let kasneje, ko sem si svoj prvi creme brule naročila v eni mali gostilnici. Kasneje, ko mi je fant kupil gorilnik (sedaj ga dobite že marsikje in za zelo ugodno ceno, eden tukaj in bolj industrijski tukaj), sem ga začela delati tudi sama. Tole verzijo z bučnim pirejem, sem zadnjič spekla za rojstni dan od sestrične. Navdušila je skoraj vse, razen tistih, ki buč že v osnovi ne jedo, tako da če ste eden izmed tistih, se vidimo čez kakšna dva tedna, ko bom predstavila kakšen recept, ki ne vsebuje buč.😉
Za vse tiste, ki pa imate radi buče, tako kot jaz, pa vam tole sladico res priporočam in ko boste videli kako preprosta je za pripravo, boste razumeli zakaj.

Glasbena podlaga: Choices

Recept:
(za približno 14-16 malih modelčkov, po želji recept prepolovite)
6 rumenjakov
180 g rjavega sladkorja
475 g smetane
490 g bučnega pireja
1/2 čž cimeta
1/2 čž muškatnega oreščka
1/2 čž pimeta
ščep soli
sladkor za posip

Segrejte pečico na 165° C in si pripravite modelčke
Sladkor in rumenjake zmešajte, da postanejo rahlo bledi. Dodajte smetano, pire, začimbe in sol. Dobro premešajte in vlijte v modelčke. Posodice položite v velik pekač in jih dajte v pečico, preden jo zaprete v pekač vlijte vročo vodo, ta naj pride do polovice modelčkov. Pecite 15 min (odvisno od velikosti modelčkov, moji so bili spečeni že v 15 min), če se je krema že rahlo strdila, vendar je na sredini še vedno malo migajoča, jih odstranite iz pečice, sicer jih pecite še nekaj minut, vendar bodite na njih pozorni. Sama imam rada da so bolj migajoče, saj je potem ohlajena krema veliko bolj kremne in lahke teksture. Če imate večje modelčke (prav za creme brule), jih boste morali peči tam nekje 30 min.
Vzemite iz pečice, odstranite iz vodne kopeli in jih ohladite za nekaj ur. Potem po njih potrosite bel sladkor in jih z gorilnikom skaramelizirate. Ponudite takoj.

Pumpkin creme brulee
If your not a fan of pumpkins, then I will se you on my blog in about two weeks, because the next post will also be about pumpkins. I can´t help it, I love them and I have plenty of puree, that needs to be used🙂
And I see no better way to use up my puree than with this simple pumpkin creme brulee. It is really simple as well, there is no cooking the cream, no tempering the eggs, no nothing, You just mix everything together and your good to go. I remember watching Amelie for the first time,  I love the way she cracked the crust on the brulle, and ever since I wanted to do that, and it never gets old, after all these years I still love cracking the crust on my brulee, and I still love to watch Amelie. But anyways here is the recipe, enjoy😉

Pumpkin creme brulee
(enough for 14-16 medium remikins, devide the recipe if desired, simular recipe found here)
6 egg yolks
3/4 cup/ 180 g brown sugar
2 cups / 475 g whiping cream
2 cups / 490 g pumpkin puree
1/2 tsp nutmeg
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp allspice
pinch of salt

Preheat the oven to 325 °F / 165°C and prepare your remekins.
Mix together the yolks and brown sugar, until the yolks turn a brighter yellow. Add the cream and mix it in. Then add the puree, spices and salt. Mix well. Pour the mixture into the ramekins and put them in a baking pan, transfer it to the oven and then pour in hot water, so that the water reaches halfway up the sides of the ramekins. Depending on the size of your ramekins bake them from 15-35 min. Mine were baked in 15 min, because I had smaller ones. Remove ramekins from the oven and out of the water bath and refrigerate until completely cool, about 2-3 hours. Sprinkle on some sugar and then melt it with a torch until crisp and dark brown. Serve immediately.