Rožna voda /Rose water

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English!


Priznam , rožno vodo sem za ta namen delala prvič. Že dolgo časa sem imela željo narediti rožno vodo, pa mi nikoli ni uspelo, potem pa sem enkrat šla na sprehod in sem opazila vse te lepe vrtnice, ki rastejo vsepovsod, da ne omenjam kako dišijo. Preprosto nisem mogla več čakati. Naslednje jutro sem se odpravila na lov za vrtnicami, in jih dobila res lepe in nešpricane (to je zelo pomembno). (Hvala vsem, ki ste mi dovolile odščipniti vaše najlepše cvetove ^^). Postopek izdelave rožne vode je sila preprost, en dan prej si edino morate pripraviti dosti leda, naštudirat si morate tudi višine posodic, in pa kar je najpomembnejše in kar sem jaz naredila narobe je, da imate ta zgornji pokrov rahlo na špic, saj s tem omogočite izparjeni rožni vodi, da steče v samo posodico, ki ste jo pripravili. Jaz trola pa sem uporabila ravno posodo in je rožna voda odtekala vsepovsod, kar seveda ni dobro, vmes sem to uvidla in spremenila pokrov, vendar mi je vseeno dosti vode šlo v nič😦

Nekaj vode sem na koncu vseeno dobila, tako da nisem bila tako razočarana, ravno dovolj, da z njo odišavim kakšno belo čokolado, mariniram maline,  limonade, sladolede, dam v kakšen biskvit,  možnosti je neskončno. Imate vi kakšno idejo, kako bi uporabili rožno vodo?

Video postopek si lahko ogledate tudi pri tej fletni gospodični.

Glasbena podlaga: The Chamber

Postopek:

Dan prej si naredite led (če ga še nimate). Jaz sem naredila 6 vrečk za led, pa mi ga je vmes zmanjkalo, tako da kar pogumno z ledom, ker res pospeši postopek kondenzacije. Naberite dišeče in ne špricane vrtnice. in jim utrgajte cvetove (res ta lepim nisem imela srca utrgati cvetove, zato sem jih dala v malo vazico in  na mizo, kjer so dišale še nekaj dni:D). Pripravite si posode in preverite, da vam posoda, kjer se bo rožna voda nabirala ,ne sega čez rob ta večje posode. Pokrov naj bo rahlo izbočen, saj se bo le tako voda iztekala v pripravljeno posodo in ne vsepovsod drugam, tako kot meni:/. V ta večjo posodo natrgajte liste, na sredini naredite luknjo, v katero vstavite malo posodico, ki jo obtežite z nečim (jaz sem nabrala neko kamenje). Na to posodico dajte posodo, v kateri boste zbirali rožno vodo). Cvetove prelijte z vodo, in zavrite. Ko so cvetovi izgubili barvo, pokrijte z narobe obrnjeno pokrovko in v pokrovko dodajajte led. Ko se vam stopi, vodo odstranite in ponavljajte postopek  z ledom kakih 20 min, oz. dokler nimate dovolj rožne vode. Rožno vodo zaprite v vodo-tesno posodico, uporabljate jo lahko tudi do 1 leta.

Upam, da nisem preveč zakomplicirale zadeve, res ni tako težko, rezultat pa je tako ali tako super vsestranska rožna voda, ni minusov😀

Rose water

I admit, I have never done rose water before, My first time is pictured here. As it was my first time I did some mistakes, like not making enough ice, or putting a straight lid on top instead of pointy one (I lost a lot of rose water because of that😦. But in the end I got enough rose water that I need it to perfume some white chocolate, and raspberries, strawberries, whipping cream, lemonade, ice creams, ah just writing this makes me drool a bit🙂 I got the roses from close and not so close neighbours, and the let me pinch of the most beautiful roses they had, so I´m so grateful for that, plus they are free of pesticides, so that is really important when making rose water. Check out the video recipe for this, at this lovely lady.

 

IMG_7866