Solata iz kisle repe s pečenico / Sour turnips salad with baked sausage

by Cimetovo dekle

Please scroll down for English!
sour turnip salad

No pa je zopet eno leto naokoli. Ne vem za vas, ampak moje leto je bilo noro razburljivo, toliko kot se mi je dogajalo v letu 2015, se mi ni dogajalo nekaj let skupaj🙂
Razen tega, da sem videla pol sveta, spoznala en kup novih in zanimivih ljudi, sem postala tudi kmetica🙂 In kot se za kmetico spodobi sem začela ceniti to, kar je domače. (na misel mi sedaj pride stavek iz oglasa, živim drugje in drugače, ampak še vedno cenim, to kar je domače :D). Nekako mi je uspelo, da sem vzljubila ajdo, kot tudi kislo repo, kar moram priznat, da je bil velik podvig, ker sem to kot otrok naravnost sovražila. Sedaj gledam na to drugače in prav rada si delam domače jedi. To je tudi lepota tega, da si dosti od doma in da poskušaš druge jedi, nekako pa te vedno ta domača hrana potegne nazaj, vsaj mene. Vedno, ko sem prišla domov, sem nujno hotela domačo juhco, “repinclovo” solato in sedaj, ko je zimski čas, se mi prav nesramno lušta repe. Zato vam bom danes tudi predstavila en recept z, premalo izkoriščeno, ampak ultra zdravo zelenjavo. Sedaj pa še nekaj koristih podatkov, ki jih mogoče niste vedeli:

“Kisla repa je dober vir mineralov, kot so kalij, magnezij, natrij, kalcij, železo, cink in fosfor. Minerali so večinoma prisotni v oblikah, ki jih telo lahko dobro izkoristi. Kisla repa ima zelo majhno energijsko vrednost, vendar zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin daje dolgotrajen občutek sitosti. Prehranske vlaknine v repi izboljšujejo prebavo. Med kisanjem, mlečnokislinsko fermentacijo se pojavi mlečna kislina in mlečnokislinske bakterije, ki jih vsebujejo in nujno potrebujejo tudi naša prebavila. Za ohranjanje ali obnovo zdrave črevesne flore, ki vsebuje ravno prav vseh vrst bakterij, je repnica, enako kot zelnica, zelo koristna. Govorimo o presni, neprekuhani tekočini, ki nastaja pri kisanju repe oziroma zelja. Te bakterije pomagajo razkuževati prebavila, uravnavajo prebavo in razstrupljajo telo.
Če je že ne kisamo sami, poskusimo najti najboljši vir kisle repe, če se le da iz bližnjega okolja. Pri nakupu bodimo pozorni na dodatke za ohranjanje. Preberimo deklaracijo. Najboljša repa ne sme vsebovati nobenih konzervansov. Ko izbiramo repo, naj bo naše vodilo okus. Kisla repa mora biti bela, lepo mora dišati, biti mora ravno prav slana in kisla, torej okusna kar taka, brez dodatkov.” (vir)

P.S. Domačo in nadvse okusno kislo repo lahko naročite tudi pri meni, če koga zanima, naj mi piše na mail, sicer pa dober tek😉

Sedaj pa k receptu, ker sem po novem letu še kar malo lena, sem se odločila, da iz kisle repe naredim kar solato, zraven pa seveda obvezno pečenica.

Recept za solato iz kisle repe:
1 kozarec kisle repe ( jaz sem imela okrog 400 g )
1 rdeča čebula
1 česen
1 žlička posušenega timijana
2-3  žlice olivnega olja
sol in poper po okusu

Čebulo narežemo na manjše kose in jo na olju rahlo prepražimo, da izgubi tisti močen okus, na koncu dodamo še narezan česen in takoj, ko česen zadiši, odstavimo in ohladimo. Repo precedimo in če je zelo kisla, jo rahlo spreremo pod tekočo vodo, sicer pa zmešamo vse sestavine skupaj in solimo ter popramo po občutku. Zraven ponudimo pečenico, ki jo jaz najprej skuham v vodi, nato pa še popečem, da je od zunaj lepo hrustljava.

Sour turnips delight
And there goes another year. It was very exciting, I got the chance to travel around the world and I met a lot of interesting people and I ate such wonderful food I am still drooling over some of the dishes I tried. But never the less I always loved coming home and now more then ever I am begging to enjoy and appreciate our traditional  Slovenian food. One of them is surely sour turnips. I remember I use to hate it, but as I got older I came to aprriciate it, now I am even craving it, expetialy because december was all about the sweets, and now we can detocs with something a little bit healthier and refreshing. Sour turnips is also very good for you, it contains a lot of minerals and it is made  the same way as sauerkraut, by layering shredded vegetables with salt and allowing them to ferment. So without further ado i give you the recipe for a very simple salad, that is of course accompanied with cooked and then nicely baked homemade sausages. Enjoy!

Recipe:
1 mason jar of sour turnip
1 red onion
1 garlic clove
salt and peper to taste
1 tsp of dried thyme
2-3 tbsp olive oil

1 fresh sausage (we call them pečenice)

First fry the onions in a little bit of oil, just so they become tender and loose some of the strong taste, at the end add the sliced garlic and remove the pan from heat, when the garlic starts to smell. Cool and set aside. Rinse the sour turnip under water if it´s to sour and mix all the ingredients together, salt and pepper to taste. I also cooked the sausage until tender, and then I just quickly bake it, so that I got a crispy exterior, but still soft interior. Enjoy🙂