Goveja juha s pridihom Cimetovega dekleta / Beef soup with spices
by Cimetovo dekle
Plese scroll down for English!
Nekaj časa je že preteklo, odkar sem napisala objavo, sedaj pa je zunaj slabo vreme, delo za danes je končano in čas je, da se malo posvetim tudi blogu in vam, ki ga zvesto berete. Življenje, odkar sem si odprla dopolnilno dejavnost, je res zanimivo in razburljivo, vsak dan je drugačen, deloven ampak tudi noro izpopolnjujoč. Končno delam to, kar me veseli in mislim, da ljudje to cenijo, kar me še bolj napolni z energijo in optimizmom za naprej. Ampak dovolj o mojem življenju, sedaj je čas za govejsko župco. Punce iz revije Radegunda so me prosile, če lahko sestavim predjed, ki je značilna za Slovenijo in moram priznati, da nisem kaj dosti razmišljala, kar se mene tiče je to `govejska župa` :). In tako sem naredila juhco. Pa ne takšno, ki jo delata moja mama in oma, ki je fantastična, ampak takšno, ki jo delam jaz. Močno juho, z veliko začimbami, ki okrepča vsakega ob vsakem trenutku. Sama v jušni osnovi ne uporabljam veliko zelenjave, k preženi čebuli dam še pražen ingver, potem to zelo dolgo kuham, vseskozi pobiram maščobo, da je juha res čista in “lahka”, zadnje pol ure kuhanja pa dodam še pražene začimbe. Te dobivam od prijatelja, ki veliko potuje in mi vsakič iz tujine (predvsem Azije) prinese veliko različnih začimb. Če se juhce lotite sami, je dovolj že cimet, muškatni orešček, poper, janeževa zvezda in koriandrova semena in bo učinek prav tako fantastičen. Ko je juhca gotova, si v njej zakuham rezance in v juho dodam sveže narezano mlado čebulo, peteršilj in malenkost limete, ki juho osveži in dvigne. Ostanek jušne osnove zamrznem in uporabljam po potrebi, oz. za trenutke, ko je edina stvar na svetu, ki mi lahko dvigne razpoloženje goveja juhca, takšna s pridihom cimeta 🙂
P.S. Ta recept in še veliko več, lahko najdete v novi Radegundi, tako da hitro po svoj izvod 😉
Glasbena podlaga: Singing in the rain
Recept:
2,5 kg različnih govejih kosti, rep ne sme manjkati
pest različnih začimb, ki jih imate pri roki (jaz sem imela 2 cimetovi palčki, 1 muškatni orešček, 1 žlico koriandrovih semen, 5 janeževih zvezd, 1 žlico klinčkov, 1 žlico kumine 1 žličko zelenega kardamoma in 2 črna kardamoma)- izbira in količina je poljubna
srednje velika korenina ingverja
2 čebuli
1 žlico soli (lahko povečate količino, sama imam raje manj slano jušno osnovo)
1 žličko sladkorja
Za zraven:
rezanci
pest peteršilja (ali koriandra)
1 mlada čebula
1 limeta (poljubno, vendar dvigne in osveži juho)
Najprej damo kosti v mrzlo vodo, da jih voda prekrije in pustimo, da zavre. Naj vre 10-15 min, nato vodo odlijemo, kosti pa umijemo. V isti posodi znova zavremo vodo, istočasno pa do črnega prepražimo čebulo (jaz sem jih dala na 4 dele) in ingver ( narežemo na rezine).
Ko voda zavre, damo v posodo kosti, sol, sladkor, prepraženo čebulo in ingver. Zmanjšamo ogenj in pustimo, da rahlo vre vsaj 3 ure. Pokrijemo, da izgubimo čim manj tekočine. Občasno iz vrha poberemo maščobo. (ni nujno, vendar sama to rada počnem, ker je potem juha dosti manj mastna in težka). Ko juhca vre že slabe 3 ure, lahko na hitro prepražimo začimbe in tako sprostimo vse arome, ki jih ima. Začimbe dodamo k juhi in premešamo. Pustimo, da rahlo vre še pol ure, nato iz juhe odstranimo kosti, vsebino pa precedimo v manjšo posodo. V tej točki lahko prilijemo malo vodo, saj se je nekaj izgubilo med kuho, tukaj lahko juhi tudi dodatno solimo. Juho zavremo, v njo vstavimo cedilko in v njej skuhamo testenine (zato da ostane juha čista in lahko ostanek zamrznemo). Serviramo tako, da damo v krožnik testenine, narezano mlado čebulo in peteršilj, nato pa čez polijemo vročo juhco. Zraven ponudimo rezino limete, ki res lepo osveži okus juhe. Priporočam 🙂
Pa dober tek!
Beef soup with spices
As always, I`m very late with my post, but today was the perfect day to post something, firstly because I´am done with my days work, it´s bad weather outside and because today is the day that the magazine Radegunda comes out and it has my recipe in it. I wrote a post about a typical Slovenian entree which is usually beef soup and it is usually eaten on sundays. I remember when I was abroad in Denmark, my mom asked me what do I want to have when I come home and my answer was beef soup. I never really appreciate it until I couldn’t have it.
Today I give you my version of it and it is full of spices, just the way I like it:) To be fair it is similar to Pho which is a Vietnamese soup that I just love. I wanted to post this recipe a long time ago, but never had the time, but now it is finally on the blog. You can also see the video me and my boyfriend made and I really hope you like it as much as I do.
Enjoy!
Recipe:
2.5 kg of different beef bones, also use beef´s tail
a handful of different spices you have on hand (I had 2 cinnamon sticks, 1 nutmeg, 1 tablespoon coriander seeds, 5 fennel stars, 1 tablespoon cloves, 1 tablespoon cumin, 1 teaspoon green cardamom and 2 black cardamom) – the choice and quantity it is optional
medium-sized ginger root
2 onions
1 tablespoon salt (you can increase the quantity, I prefer less salty broth)
1 teaspoon sugar
You will also need:
egg noodles
a handful of parsley (or cilantro)
1 spring onion
1 lime (optional, but it makes for a refreshing soup)
First put the bones in cold water and let it boil. Boil for 10-15 minutes, then pour off the water, wash the bones. In the same pot boil the water again, chard your onions (I put them in 4 parts) and ginger (cut into slices).
When the water starts to boil, add the bones, salt, sugar, chard onions and ginger. Lower the heat and let it slowly boil for at least 3 hours. Cover the pot to lose as little liquid possible. Occasionally spoon off the fat from the top. (Not necessarily, but I like doing this because then the soup is less greasy). When the soup has been boiling for 3 hours, quickly fry the spices to release all the aromas, and add them to your soup. Slowly boil it for another half an hour, then remove the bones, and strain the soup is in a smaller pot. At this point you can add more water, and additional salt. Boil the broth and cook pasta in it. Serve it by first putting pasta, then chopped green onions and parsley on your plate, then pour over the hot broth. Serve with a slice of lime.
Enjoy your meal!