So “naravni” sladkorji res tako zdravi?

by Cimetovo dekle

Danes na žalost nimam za vas pripravljenega nobenega recepta. Kot skoraj vsako zimo, me je tudi letos doletela gripa in to tako, da sem, sedaj že tretji dan, komaj sposobna pisat, hodit, kaj šele pečt. Nič ne de, tudi to bo minilo, moje telo se bo okrepilo, jaz pa bom lahko naprej veselo pekla:)
Ker imam seveda časa na pretek (beri: ker ležim cele dneve na kavču), ga veliko preživim za računalnikom. Danes sem slučajno naletela na članek, ki pa ga sedaj preprosto moram objaviti. Zato tudi ni angleške verzije, ker Jules (avtorica bloga Stonesoup) zelo lepo opiše problem.

Vsakič, ko namreč prebiram različne bloge, ki na veliko oglašujejo brez sladkorja, brez tega in brez onega, moram res preveriti, kaj pa uporabijo kot sladilo in seveda je nadomestilo vedno neka druga oblika sladkorja. Vse lepo in prav, vendar meni osebno se to zdi veliko zavajanje ljudi. Sama sem mnenja, da je vsaka stvar, če jo uporabljamo v zmernosti lahko zdrava, oz. ne škoduje našemu zdravju.
Seveda nam sladkor škoduje, če pa je v vsem kar jemo, če bi v vsako jed dodali drugo sladilo, bi nam tudi to škodovalo!
Moje sladice niso pretirano sladke, ker se mi zdi absurdno zasipati sladico s sladkorjem, vendar mi je isti absurd, če v isti (ali podobni) količini uporabimo (veliko dražje in velikokrat s skritimi aditivi) “naravne” sladkorje. Navsezadnje je tudi sladkor naraven, oz. proizveden iz naravnih surovin.

A ni mogoče bolj smotrn0 pojesti manjši kos sladice in uživati v njej, kot pa se nabasati z “zdravo” sladico?  Spet, vem da to ne počnejo vsi in prosim ne mi zameriti, ker posplošujem zadeve, to je preprosto trend, ki sem ga opazila zadnje čase (kot boste prebrali v članki, je na to temo bila izvedena tudi marsikatera raziskava).

nadomestki-za-sladkor-sladkor-nadomestki-zdrav-sladkor1
Vir slike:TRIDESET ZDRAVIH NADOMESTKOV ZA SLADKOR

Če se mi zahoče kos res dobre torte, bom pač pojedla kos torte. Tega ne počnem vsak dan, niti nimam po tem želje, vendar ko bo prišel čas, da se malo razvajam, bom to počela brez slabe vesti in ne bom štela kalorij in podobnega.

Tudi če bom v receptu uporabila med ali kakšno drugo sladilo, tega ne bom naredila, ker hočem bolj zdravo sladico, ampak preprosto zato, ker mi je bolj všeč okus. Zato tudi verjamem, da so marsikatere sladice, ki nimajo belega sladkorja, dejansko dobre, moti me zavajanje, ki velikokrat pride zraven.
(P.S. Zanimivo mi je tudi, da se ljudje ne odločajo za sladkorje, ker so slabi za naše zdravje, nimajo pa nobenih zadržkov uporabljati umetna barvila, ki so lahko še bolj škodljiva.)

Nazadnje naj poudarim, da je to moje osebno mnenje, vem, da imajo nekateri probleme z zdravjem in se sladkorju izogibajo, nekaterim je pač okus bolj všeč in prav je, da ima vsak svoje mnenje, ampak kot to lepo napiše Jules v tem članku, zavajanje ljudi, da je jed brez sladkorja, ko pa vsebuje med, agavin sirup, javorni sirup, dateljne, stevio ali podobne sladkorje je preprosto narobe!

Res me zanima vaše mnenje o tem, pomagajte mi zapolniti čas na kavču 🙂

Glasbena podlaga: The Avalanches – Because I’m Me

Spodaj prilagam še link do bloga, ki sem ga omenila, res vam svetujem branje, kot tudi komentarje, mogoče boste izvedeli nekaj, kar do zdaj še niste vedeli 🙂

http://thestonesoup.com/blog/2016/07/natural-sweeteners/